FysioAlign en Parkinson

FysioAlign en Parkinson

FysioAlign is aangesloten bij ParkinsonNet

Het is nog maar kort geleden dat fysiotherapie voor mensen met Parkinson niet zo vanzelfsprekend was. En training al helemaal niet. Daar is gelukkig wel verandering in gekomen. Bij FysioAlign zijn we trots dat we steeds bovenop de nieuwste ontwikkelingen zitten en ze soms zelfs aanslingeren, zoals het boksen.

FysioAlign is al sinds de start van het ParkinsonNet aangesloten, omdat wij geloven in de kracht van samenwerking. Tussen 2008 en 2010 hebben we deelgenomen aan de ParkFit studie. Een aantal mensen die via de studie aan de praktijk werd toegewezen, komt nog steeds regelmatig trainen.

In de ParkFit studie werd uitgezocht wat de effecten zijn van meer bewegen. Er werden twee programma’s getest. Patiënten die deelnamen aan het onderzoek, waren verdeeld in twee groepen. Een daarvan volgde een programma dat gericht was op het verbeteren of behouden van zelfstandigheid, veiligheid en welbevinden tijdens bewegen. Dat moest de algemene kwaliteit van leven bevorderen. De andere groep werd begeleid naar een actieve leefstijl. Patiënten die het ParkFit-programma volgden stelden samen met hun coach een individueel beweegplan op met doelen voor de korte termijn (2 maanden) en lange termijn (2 jaar). Alle deelnemers werden twee jaar lang gevolgd. In de ParkFit-studie werd ook gekeken naar de mogelijke specifieke gezondheidseffecten van het beweegprogramma.

Bron: https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/sport-en-bewegen/programmas/project-detail/sport-bewegen-en-gezondheid/promotion-of-physical-activity-in-parkinsons-disease-the-parkfit-study/

Wat kan je verwachten bij FysioAlign?

In 2014 is de Europese Fysiotherapie Richtlijn voor Parkinson verschenen en dat is de richtlijn die bij FysioAlign gebruikt wordt. Fysiotherapie richt zich vooral op de problemen met bewegen. Daar zijn een aantal oefenvormen voor die in een recente review (Raddler et al. 2020) onderzocht zijn op effectiviteit. Maar daarnaast willen we en moeten we, ook aandacht besteden aan de niet-motorische problemen en meehelpen daar een oplossing voor te bedenken. Denk dan aan bijvoorbeeld strategie-training, dubbeltaaktraining en hulp bij freezing. Belangrijk is dat de manier van oefenen, de oefenstof en de trainingen aansluiten bij wat iemand leuk vindt en nodig heeft om zijn/haar doelen te behalen. Zo krijgt iedereen een programma op maat.

Hoe trainen we nu precies om het beste resultaat te halen en wat vinden we een goed resultaat. Om met het laatste te beginnen: je bepaalt zelf welk resultaat je wil bereiken en wanneer je tevreden bent. Het kan zijn dat je dat al heel precies weet en zo niet, dan zijn er vragenlijsten die je daarbij kunnen helpen. Ligt je doel buiten het terrein van de fysiotherapie, dan zoeken we naar de juiste persoon om je verder te helpen.

Bij FysioAlign zijn we er van overtuigd dat hoe meer inspanning je verricht en hoe groter de uitdaging, des te beter het resultaat. Dat betekent hoog-intensief trainen en uitdagende oefeningen. Wat hoog-intensief en uitdagend is, is ook weer persoonlijk en afhankelijk van je eigen vermogens. Veel onderzoeken wijzen in de richting van een beschermend effect van hoog-intensieve training op verval van hersencellen en de gunstig effecten op neuroplasticiteit ( het vermogen van hersencellen om andere functies te gaan vervullen). Verder lijkt het erop dat intensieve kracht- en balanstraining op het moment de enige remedie vormen tegen de beruchte houdingsinstabiliteit (scheef zakken)

Wat is er te doen bij FysioAlign?

Allereerst de individuele begeleiding, gericht op jouw specifieke vragen en problemen. Onderdelen van zo’n individuele behandeling/training kunnen zijn:

  • Lopen op de loopband
  • krachttraining
  • aerobe training (uithoudingsvermogen)
  • balans- en looptraining
  • dubbeltaaktraining
  • strategietraining
  • PWR!

Door regelmatig te meten en te evalueren, bekijken we of we nog op de goede weg zijn en of de oefeningen ook het beoogde effect hebben.

Parkfit

Het ParkFit programma van FysioAlign bevat ook bovenstaande componenten en wordt gegeven in groepjes van 4 personen. Deze training is hoog-intensief en multimodulair (verschillende soorten oefeningen die ieder een ander “probleem” van de ziekte van Parkinson aanpakken). We starten met een aeroob gedeelte (uithoudingsvermogen) op de loopband, fiets, airdyne, armfiets of crosstrainer, daarna volgen oefeningen voor kracht en balans. Daarbij worden oefeningen gedaan voor armen en benen maar vooral ook voor de rompstabiliteit. Balans richt zich op de dynamische balans tijdens het bewegen en uitvoeren van dubbeltaken. Er wordt afgesloten met oefeningen voor de lenigheid en rekken en strekken. Eens in de paar weken worden oefeningen in circuitvorm gedaan. Aan de hand van metingen stellen we vast hoe snel, zwaar en vaak iemand de oefeningen moet uitvoeren om hoog-intensief te trainen. Dat kan dus van persoon tot persoon verschillen.

Nordic Walking bij Parkinson

Nordic Walking heeft een redelijk groot effect op loopafstand en -snelheid. Daarnaast is het een prima dubbeltaaktraining en verbetert het ook de houding tijdens lopen door training van de romp- en schouderspieren. FysioAlign biedt Nordic Walking aan in groepjes van 4 personen in het bos. Het is niet nodig om zelf stokken mee te nemen, die kan je lenen. De wandeling begint en eindigt met een serie oefeningen als warming-up en cool down. Ook tijdens de wandeling doen we oefeningen om loopsnelheid en loopritme te trainen.

PWR! moves certificaat

PWR! Uit te spreken als power, staat voor Parkinson Wellness Recovery. Deze methode is in Phoenix, Arizona ontwikkeld door Becky Farley. Heleen Burghout is  PWR! Certified Therapist en heeft in 2017 als vrijwilliger gewerkt bij het Parkinson Retreat. De PWR!methode bestaat uit een serie van 4 bewegingen die in allerlei uitgangshoudingen kunnen worden uitgevoerd en toegepast op verschillende situaties in het dagelijks leven. Heel functioneel en toepasbaar dus.

Thema ochtenden met Boksen tegen Parkinson

Thema-ochtenden We proberen ieder jaar tenminste 2 thema-ochtenden te organiseren. Bijvoorbeeld over schrijven en schrijfhulpmiddelen of over voeding in relatie tot Parkinsonmedicatie. Deze thema-ochtenden worden georganiseerd in de vorm van een koffiebijeenkomst met een praatje door een deskundige en aansluitend een workshop. Rond Wereld Parkinsondag in april proberen we ook altijd iets te organiseren zoals gezamenlijk koffiedrinken in het dorp of een Djembé workshop. Suggesties zijn welkom.

FysioAlign en Parkinson kookcursus

Kookcursus Bij voldoende belangstelling wordt een kookcursus georganiseerd. In samenwerking met de diëtiste en een chef-kok maken we een feestelijke maaltijd die voldoet aan de behoeften van mensen met Parkinson. Wat betreft voeding, samenstelling, makkelijk te snijden en te eten.

Schrijfcursus bij Parkinson

Schrijfcursus Veel mensen met Parkinson ondervinden moeite met schrijven. Dat is lastig als je gewend bent om bijvoorbeeld zelf je kerstkaarten te schrijven. Meestal wordt de oplossing gezocht in het gebruik van een tekstverwerker op de PC of tablet. Dat is prima. Echter het is soms noodzakelijk om je handtekening te zetten. Of wil je even een korte notitie maken. Bovendien vinden sommige mensen het heel vervelend dat het schrijven zo slecht gaat. Daarvoor is een schrijfcursus ontwikkeld waarin aandacht is voor de juiste houding tijdens het schrijven, hoe je de letters voldoende groot en leesbaar kan houden en welke trucs je daarbij kan toepassen. Bij de intake wordt een test afgenomen om te bepalen waar precies de problemen zitten.

PowerBrein Lees meer