Slikproblemen en kwijlen

Slikken

Verslikken is een probleem voor mensen met Parkinson. Tussen de 50% en 80% van de mensen met Parkinson krijgt te maken met slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd. Dit kan er toe leiden dat er onvoldoende gegeten en gedronken wordt, waardoor uitdroging en ondervoeding kunnen ontstaan. Daarnaast bestaat het gevaar dat voedsel dat bij verslikken in de longen terecht komt, een longontsteking veroorzaakt. De logopedist kan helpen met oefeningen om de keelspieren te oefenen en beter te leren slikken. Daarnaast kan het ook noodzakelijk zijn om dranken en voeding te verdikken.

Tips:

Warmhoudbord bij langzaam eten

1. Belangrijk bij slikproblemen is de houding die je aanneemt tijdens het eten: goed rechtop, met voeten en rug gesteund. Neem kleine hapjes en slokjes en breng je kin naar je borst bij het doorslikken. Omdat je op die manier langzaam eet, kan het zijn dat de warme maaltijd koud wordt. Dan is het eten niet zo lekker meer. Een warmhoudbordje brengt dan uitkomst.

Kwijlen

Ongewild speekselverlies (kwijlen) komt veel vaker voor bij parkinsonpatiënten dan gedacht. Ongeveer een kwart van de patiënten heeft er last van. En dit aantal neemt toe met de leeftijd (>80 jaar) en ziekteduur (>15 jaar). Kwijlen wordt niet veroorzaakt door te veel speekselproductie, maar door problemen om aangemaakt speeksel weg te slikken, een open mond bij het maskergelaat en de voorovergebogen houding. Vaak valt het speekselverlies niet op  in situatie waarin men alert is, zoals bi jde fysiotherapeut in de praktijk.

Door de oorzaken van het kwijlen, lijkt het beter en veiliger om te starten met sliktraining gecombineerd met cues om de mond te sluiten en de houding te verbeteren. Liever dan medicijnen te gebruiken die speekselproductie remmen.  Speeksel heeft namelijk een belangrijke functie in de mond. In de eerste plaats is het een smeermiddel waardoor lippen, tong en wangen goed langs elkaar heen kunnen bewegen. Het bevochtigt het mondslijmvlies en voorkomt uitdroging voorkomen. Bovendien heeft het een reinigende werking op tanden, kiezen en het mondslijmvlies. Daarnaast remt speeksel de werking en de groei van bacteriën en schimmels in de mond, waardoor mondinfectie wordt voorkomen. Mensen die last hebben van ongewild speekselverlies, schamen zich daar vaak voor en dat vermindert de kwaliteit van leven behoorlijk.

Tips:

Polsbandje om de mond af te vegen

1. het kauwen van kauwgom kan er voor zorgen dat men regelmatiger gaat slikken en bewust is van de aanwezigheid van speeksel in de mond. Bovendien traint het de kauwspieren

2. Een polsbandje om de mond af te vegen kan functioneren als cue om te slikken en is misschien hygiënischer dan het gebruik tissues en zakdoeken

Ga terug